Geschiedenis

Ecological water treatment solutions since 1976

Watch Video

Jan Vandersypen

Waar het begon

Op 31 Oktober 1946 werd Jan Vandersypen geboren. In het Leuvense groeide hij op, gefascineerd door brommers, auto's, raketten en chemie. Hij studeert af als kandidaat Handelsingenieur en als Industrieel Ingenieur in de Chemie. Met dit diploma ging hij in 1970 aan de slag voor een Belgische agent voor Drew Chemical Corporation. Zes jaar lang was hij er technisch verkoper. Zijn gamma aan producten ging van kuisproducten over cosmetica tot waterbehandeling. Vooral dat laatste wekte zijn aandacht. Hij maakte de oliecrisis van 1973 mee. Iedereen sprak toen over olietekorten, maar hij voorspelde toen al dat er een dag zou komen dat de mensheid een veel belangrijkere uitdaging zou moeten aangaan: het oplossen van watertekorten.

In 1976 begon hij zijn twijfels te krijgen over de toekomst van het bedrijf waar hij voor werkte en besloot hij om er te stoppen. Toen stond hij voor een cruciaal moment: ‘ga ik voor de concurrentie werken, waar ik altijd tegen gestreden heb of investeer ik mijn spaargeld in een eigen zaak?’

Sinds 1 maart 1976

Na lang wikken en wegen beslist Jan om de moeilijke weg te kiezen en zijn eigen bedrijf te starten, Aquatreat. Hij begint met helemaal niets behalve zijn ervaring binnen de chemie en een klein geïmproviseerd labo in zijn woonhuis in Wilrijk. Hij had één missie: ecologische en innovatieve oplossingen aanbieden voor waterbehandeling. Dit stond in sterk contrast met de vervuilende en giftige chemicaliën die in de sector in de jaren ‘70 de norm waren. Of zoals Jan Vandersypen het zei “We wilden giftige en gevaarlijke producten verminderen, zoals: zuren, zware metalen en andere giftige chemicaliën die in die tijd vaak werden gebruikt. We wilden werken met milieuvriendelijke producten zonder pH-controle, minder waterverbruik en minder productie van afvalwater, zodat we chemicaliën en water konden besparen.”

 

Eerst bureau Aquatreat
Video afspelen over Eerste Bureau Aquatreat

In de eerste twee jaar kocht hij chemicaliën van een eerder onbetrouwbaar Nederlands bedrijf. Daarna begon hij zelf met chemicaliën te produceren. Het begin van de geschiedenis van Aquatreat was zwaar en lastig. De verkoop in België ging goed maar de concurrentie was onverbiddelijk. In Nederland kreeg Jan gedurende 10 jaar geen voet aan de grond, ondanks dat hij een dag per week inspanningen deed om er iets te verkopen. Pas toen hij een zoekertje publiceerde in een Nederlandse krant dat per ongeluk in de verkeerde rubriek terechtkwam, was de aandacht van een Nederlands bedrijf, dat eigenlijk naar antiek op zoek was, gewekt. Daarna slaagde hij er ook in België in om de grotere bedrijven in de havens van Antwerpen en Gent te overtuigen van de meerwaarde van zijn producten in combinatie met zijn expertise. Aquatreat begon ook te produceren voor andere bedrijven, wat de groei versnelde.

Geland in Aarschot

Door de groei van Aquatreat werd het tijd om uit te bereiden. Het bedrijf veranderde in 1983 van eenmanszaak naar een besloten vennootschap. In 1988 verhuisde het bedrijf naar Aarschot en werd een eerste productiegebouw met een laboratorium en kantoren in Aarschot ingehuldigd. Dat gebouw had Jan voor een groot stuk met zijn eigen handen gebouwd, terwijl er thuis in die periode nog een grote familie, een landbouwbedrijf met dieren en fruitboomgaarden op hem wachtten. Er werden extra mensen aangetrokken voor Aquatreat: één iemand in productie, één in het labo en één iemand voor de administratie.

Aquatreat in de jaren 80
Piramide Project 2000

Project 2000

Met de eeuwwisseling in zicht en de verdere groei was er nood aan meer ruimte om verder te groeien, zodat er ook buiten Europa verdelers konden beleverd worden. In 1996 kwam er een groot nieuw magazijn, kantoor en extra laboratorium. Om alle uitdagingen bij deze uitbreidingen tot een goed einde te brengen werd Project 2000 aan de wereld voorgesteld. Vanaf toen kon Aquatreat zelf chemicaliën in bulk opslagen, werd het officieel nullozer van afvalwater en kwam er een glazen piramide voor de condensatie en de verdamping van het eigen afvalwater. De grote blauwe piramide is tot op de dag van vandaag een herkenningspunt in de streek.

Door de succesvolle uitvoering van dit plan kreeg Aquatreat weer een nieuwe uitstraling met de glazen piramide die sinds zijn opbouw een herkenningspunt is geworden in de streek. 

Tinne wordt CEO

In 2012 versterkt Tinne Vandersypen het team. Ze is de dochter van Jan, de vijfde van zijn zes kinderen. Ze behaalde een master in de wijsbegeerte en in de economische wetenschappen aan de KU Leuven. Ze begon na haar studies als management trainee te werken voor Van Gansewinkel, en klom daar op tot site manager van hun vestiging van Kampenhout, waar ze de leiding had over een afval- en verwerkingsbedrijf van zo’n 100 medewerkers. Na een rondreis door Zuid Amerika, besloot ze om van koers te veranderen en mee haar schouders onder het Aquatreat project te zetten, omdat haar interesse voor ecologie, duurzaamheid en chemie groot waren, en omdat ze zo een grotere impact kon hebben op een veranderende wereld.

Tinne Vandersypen
Zijaanzicht nieuw gebouw Aquatreat

Opening nieuw gebouw

In 2015 werd Aquatreat verder uitgebreid met een ongezien project: een volhouten, passief productiegebouw dat enkel gevoed wordt met de eigen groene stroom, verwarmd en gekoeld wordt met geothermische warmtepompen, met gloednieuwe productiefaciliteiten die voorzien zijn om 10.000 ton te kunnen produceren en dat alles volledig off grid, met een slim gebouwbeheersysteem en het mooiste productontwikkelingslaboratorium van de lage landen. Zo wordt Aquatreat een wereldwijd voorbeeld op vlak van productie en productontwikkeling. In 2020 werd er ook een automatische afvullijn voor cans in dienst genomen, om de capaciteit verder uit te breiden.

 

De ambities van Aquatreat zijn vandaag even helder als bijna 50 jaar geleden: een voorloper zijn op vlak van duurzame en milieuvriendelijke waterbehandeling.

Scroll naar boven