Koelwater

Ecological water treatment solutions since 1976

Koelwaterinstallatie

Koelwaterbehandeling

In de industrie wordt water vaak gebruikt als koelmiddel.

In elke koeltoepassing dient de condensor, warmtewisselaar en koeltorenpakking optimaal te blijven functioneren om hun maximaal rendement te behouden. Dit kan je alleen bereiken door een optimale waterbehandeling zodat corrosie wordt onderdrukt en afzettingen van minerale en organische oorsprong geen kans krijgen om schade aan te richten. Een slecht behandelde koeltoren is ook een mogelijke voedingsbodem voor de legionellabacterie.

AQUATREAT biedt hoogtechnologische, milieuvriendelijke producten aan voor een optimale behandeling van open recirculerende koelsystemen, gesloten koelsystemen en doorloopsystemen zodat je bovenvermelde problemen kan vermijden.

 

Probiotisch programma

Koeltorens bieden de ultieme omstandigheden voor de groei van de legionellabacterie. Wanneer deze bacterie in het koelwater komt, kan dit meegedragen worden in aerosolen in de omgeving van de koeltoren. Zo hebben al meerdere mensen het leven gelaten door een legionella-infectie waarbij de bron meer dan 10km verderop was. Gelukkig kunnen we dit vermijden. Door andere bacteriën aan te moedigen met een probiotisch product kan legionella niet uitgroeien en vermijd je onnodige risico’s.

 

Koeltoren
Lab Aquatreat 2

Zero

De ZERO-behandeling van Aquatreat is zonder biociden, schadelijke stoffen en geforceerde spui. Zo hoef je geen rekening meer te houden met lozingsvoorwaarden.

Het gedoseerde behandelingsproduct werkt zowel tegen corrosie, afzettingen als tegen microbiologie. Deze unieke formulatie creëert een synergie tussen de verschillende componenten en zorgt voor een totale behandeling voor zowel gesloten, open als doorstroomsystemen.

Key-componenten in de producten voor ZERO-behandeling zijn biodispersanten en surfactanten, die het wandoppervlak van het systeem vrijhouden van afzettingen en biofilm. Door de afwezigheid van biofilm krijgt de legionellabacterie ook minder kans om te groeien en zich te ontwikkelen. De verkregen watersamenstelling en de specifieke corrosie-inhibitoren zorgen voor een bijzonder lage corrosiesnelheid, zonder agressieve componenten zoals zuur en chloor.

Tracer

Een aantal van de Aquatreat-producten bevatten een Tracer. Een Tracer is een extra toevoeging aan het standaardproduct waardoor je de concentratie van het product makkelijk kan meten in het water. Dit is belangrijk om de bescherming tegen corrosie, biofilm en kalkafzetting te garanderen. Door de Tracer kan het product in de koeltorens sneller en makkelijker gemeten worden. De meettijd kan door de toevoeging verkort worden met meer dan een uur, is veel preciezer en makkelijker. Door sneller te kunnen meten en eventuele automatische opvolging kunnen problemen vroegtijdig opgespoord worden en ernstigere problemen vermeden.

Research proef Aquatreat
Koelwaterinstallatie

Gesloten systeem

Corrosie-inhibitoren worden dikwijls toegevoegd aan gesloten systemen om de corrosie te verminderen of te voorkomen. Corrosie is een elektrochemisch proces dat optreedt wanneer een materiaal reageert met zijn omgeving, zoals zuurstof, water of zuren. Dit kan leiden tot aanzienlijke schade aan metalen en andere materialen, wat resulteert in verlies van eigenschappen en mogelijk falen van het materiaal.

Corrosie-inhibitoren kunnen corrosie voorkomen of verminderen door in een chemische reactie met het materiaaloppervlak een beschermende te laag vormen, waardoor de omgeving niet in contact komt met het materiaal. Deze beschermende laag kan bijvoorbeeld bestaan uit een oxidefilm of een passiverende laag.

 

Corrosie-inhibitoren kunnen ook werken door de elektrochemische reacties die corrosie veroorzaken, te verstoren of af te remmen, bijvoorbeeld door het veranderen van de pH-waarde of het verminderen van de zuurstofconcentratie in de omgeving.

Het gebruik van corrosie-inhibitoren in gesloten systemen kan de levensduur van materialen  verlengen en prestaties van materialen aanzienlijk verbeteren.

Voor meer informatie of assistentie voor de juiste keuze van corrosie-inhibitor voor je  -systeem, neem gerust contact met ons op.

Koelwaterinstallatie
Research

Legionella

Legionella is een bacterie die zich nestelt op de longen en die kan vergeleken worden met een longontsteking. Legionella is nog gevaarlijker en dus dodelijker dan een longontsteking. Bij een uitbraak van legionella in het water kan de bacterie zich verspreiden via aerosols, die zijn een bijproduct in de werking van (open) koeltorens. De verspreiding kan zich tot meer dan 10 kilometer verder nestelen en vormt dus een groot risico voor de volksgezondheid. Daarom verplicht de overheid voor elke koeltoren een legionellaplan. Door koelwater te behandelen met onze producten kan het ontstaan van legionella vermeden worden. Zo blijft je koeltoren veilig van ongewenste bacteriën.

Ontvang advies van onze experten

Neem contact op om meer informatie te ontvangen, zo kunnen we samen op zoek gaan naar een oplossing voor uw waterbehandelingen.

Onze producten voor open Sytemen

Koelwater

Aquatreat verpakking

Aquatreat 002

AQUATREAT 002 is ons meest gebruikte en ook het meest performante product voor koelwaterbehandeling. Dit is een unieke samenstelling voor het vermijden van kalk, corrosie en biofilm met slechts één product.
Aquatreat verpakking

Aquatreat 009

AQUATREAT 009 is een fosfor vrij kalkdispergeermiddel, corrosie-inhiberend en biofilm-voorkomend voor gebruik in koelwater.
Aquatreat verpakking

Aquatreat 072

AQUATREAT 072 is een kalkdispergeermiddel, corrosie-inhiberend en biofilm-voorkomend voor gebruik in koelwater met een laagfosfor gehalte.

Onze producten voor gesloten systemen

Koelwater

Aquatreat verpakking

Aquatreat 130

AQUATREAT 130 is een sterk geconcentreerde vloeibare corrosie-inhibitor voor bescherming van alle metalen in gesloten recirculerende watersystemen gebaseerd op nitriet.
Aquatreat verpakking

Aquatreat 136

AQUATREAT 136 is een molybdaat gebaseerde en sterk geconcentreerde vloeibare corrosie-inhibitor voor bescherming van alle metalen in gesloten recirculerende watersystemen.
Aquatreat verpakking

Aquatreat 128

AQUATREAT 128 is een vloeibare corrosie-inhibitor gebaseerd op fosfaat-silicaat en is geschikt voor gebruik in drinkwater. Hiervoor is het ook NSF gecertificeerd.
Scroll naar boven