Legionella

Ecological water treatment solutions since 1976

Research

Legionella pneumophila is een pathogene bacterie die legionellose kan veroorzaken, ook wel bekend als ‘veteranenziekte’ of legionellagriep. Er zijn verschillende serotypes bekend, waarvan vooral serotype 1 verantwoordelijk is voor de ziektegevallen. De ontdekking van deze ziekte gebeurde in 1976, toen op een congres voor veteranen in Philadelphia in 1976 een uitbraak vastgesteld werd van de voorheen onbekende ziekte. De besmetting bij mensen gebeurt door het inademen van aerosolen of miniscule waterdeeltjes die de bacterie bij zich dragen en door de lucht zweven.

Deze deeltjes kunnen zich kilometers ver verspreiden. De bacterie kan zich bij inademing vastzetten in de longen van het menselijk lichaam en daar de ziekte veroorzaken. De ziekte is vooral bij zwakkere of oudere personen een potentieel levensbedreigende aandoening. Besmettingsbronnen kunnen alle watersystemen zijn die deze aerosolen produceren, denk aan jacuzzi’s, sanitaire installaties en koeltorens. Voorwaarde hierbij is dat het water voldoende warm is, want deze bacterie groeit het liefst bij lichaamstemperaturen. Bij temperaturen boven de 60° C of onder de 20°C groeit de bacterie niet.

Wetgeving

In de meeste landen zijn er nationale wet- en regelgevingen met aanbevelingen of verplichtingen voor koeltorens om het risico op een uitbraak van deze ziekte te beperken. Het is in bijna alle Europese landen verplicht om koeltorens aan te melden, periodiek staalnames te doen en een legionellabeheersplan te hebben. De bacterie Legionella Pneumophila groeit het liefst in biofilm. Wanneer het circuit verkeerd ontworpen is, er dode leidingen zijn, bij bepaalde omgevingsfactoren, bij een slechte opvolging van het koelwater of door het gebruik van de verkeerde behandelingsproducten kan de bacterie zich gaan vermenigvuldigen, om dan, verscholen in de biofilm, ineens vrijgelaten te worden in het koelwater. Vaak worden biocides ingezet om dit risico onder controle te houden, waarbij de oorzaak van de bacteriegroei niet wordt weggenomen. 

Koeltoren
Research

Afzettingen en corrosie in de koeltoren kunnen eveneens mogelijke voedingsbronnen zijn voor de verdere groei van bacteriën. Legionella voorkomen vereist daarom een uiterst doordachte totaalaanpak waar we u graag in alle stappen bij begeleiden. In de meeste gevallen kunnen we dit zelfs zonder de inzet van biocides. We kunnen hiervoor een ervaring van meer dan 40 jaar voorleggen in alle belangrijke industriële sectoren. Zie voor meer info: ‘probiotic cooling water treatment program’. Deze aanpak zet u op weg naar de waterbehandeling van de toekomst, met veel aandacht voor de veiligheid van de gebruikers, uw watersystemen en het milieu.

Ontvang advies van onze experten

Neem contact op om meer informatie te ontvangen, zo kunnen we samen op zoek gaan naar een oplossing voor al je waterbehandelingen.

Edit Template
Scroll naar boven